STADSMUSEUM OUDEWATER

Beste bezoekers van ons stadsmuseum.

Zondag 8 oktober sloot ons museum de expositie over “Oudewater, de IJzeren Eeuw”, over de industrialisatie van Oudewater af. Een machtig mooie expositie zo hoorden we van de vele bezoekers die wij mochten verwelkomen. Wij hebben genoten van uw verhalen van herkenning van de oude beelden van de industrieën die Oudewater bekendheid hebben gegeven (en nog).
Naast deze expositie kon u een expositie van schilderwerken bewonderen die een beeld gaven van Oudewater van weleer en vertelden wij van het wel en wee van het stadhuis en van de Oudewaterse moord aan de hand van het schilderij van Dirck Stoop dat in de ruimte achter de raadszaal hangt.
Wij danken u voor de vele blijken van waardering voor hetgeen ten toon gesteld was.

Wij, suppoosten, vonden het fijn u wegwijs te kunnen maken maar bovenal nodigen wij u weer uit op onze nieuwe tentoonstelling die volgend jaar van start gaat en die handelt over de “roerige tijden van Oudewater”. De Geschiedkundige vereniging voert u terug naar middeleeuwse tijden waarvan ons de rillingen over de rug trekken middeleeuwen….. U zult daar zeker nog van horen

Vriendelijke groet,

Namens alle supposten…bedankt voor uw belangstelling

Nieuwe folder in 2017 :

STADSMUSEUM 2017

S T A D S M U S E U M  O U D E W A T E R

IN HET STADHUIS         AAN DE VISBRUG

Toegang gratis

open van 14.00 tot 17.00 uur op de volgende dagen:

zaterdag 1 en zondag 2 april *

zaterdag 15 en maandag 17 april (Pasen)

zaterdag 6 en zondag 7 mei

zaterdag 3 en maandag 5 juni (Pinksteren)

zaterdag 1 ** en zondag 2 juli

zaterdag 5 en zondag 6 augustus ***

zaterdag **** 9 en zondag 10 september

zaterdag 7 en zondag 8 oktober

Tijdens de openingsuren van het Stadsmuseum is het gehele Stadhuis

vrij toegankelijk ter bezichtiging

* 2 april van 13.00 tot 16.00 uur

** 1 juli van 14.30 tot 17.00 uur

*** 6 augustus open aansluitend aan Herdenking Oudewaterse Moord

**** 9 september open vanaf 10.00 uur i.v.m. Open Monumentendag

STADSMUSEUM OUDEWATER

Op de zolder van het stadhuis aan de Visbrug te Oudewater is het STADSMUSEUM OUDEWATER gevestigd. Dit museum heeft in seizoen 2017 twee exposities:

“Oudewater door de eeuwen heen”

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de geschiedenis van Oudewater vanaf de eerste sporen van bewoning via de middeleeuwen naar de periode van het beleg, de moord en de verwoesting en de wederopbouw tot en met Oudewater in oorlogstijd.

Archeologische vondsten in Oudewater

Documenten en prenten

Schilderijen van Oudewaterse schilders

Gebruiksvoorwerpen

Alles ter ondersteuning van het verhaal van de geschiedenis van onze stad.

“De IJzeren eeuw”

Industriële ontwikkelingen in Oudewater

Na het slechten van de wallen aan het einde van de 19e eeuw begint in Oudewater een industriële ontwikkeling. De moderne tijd breekt aan.

Er komt waterleiding, er komt een gasfabriek. Er zijn scheepswerven en wasserijen, er is de olieslagerij (de koekenfabriek), de machinefabriek, de houtzagerij, de wagenmakerij, de veevoederfabriek en de melkfabriek . . . . . .

En dan was er al de industrie rond  tabak en rond hennep . . .

GESCHIEDKUNDIGE VERENIGING OUDEWATER

De Geschiedkundige Vereniging Oudewater bevordert de kennis en de belangstelling voor de geschiedenis van Oudewater en de aangrenzende dorpen en buurtschappen. De Vereniging organiseert (maandelijkse) lezingavonden, kleine en grote excursies. Ook geeft de Vereniging boeken en geschriften uit. De Vereniging verleent adviezen, beantwoordt vragen en werkt waar mogelijk ook samen met anderen aan het uitdragen van de interesse voor de Oudewaterse historie.

De QR-code wandeling in de binnenstad van Oudewater is hier een voorbeeld van. Dit project is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging en het TIP.

De Vereniging heeft een bescheiden collectie geschiedkundig interessante boekwerken, beeldmateriaal en voorwerpen. De verzameling is opgebouwd uit giften, bruiklenen en (bodem)vondsten.

En, natuurlijk, de Vereniging organiseert het Stadsmuseum Oudewater.

Voor alle activiteiten kan de Vereniging rekenen op de inzet van veel leden / vrijwilligers.

Meer informatie kunt u vinden op www.geschiedkundigeverenigingoudewater.nl.

U kunt zich daar ook opgeven als lid van de vereniging.

De contributie bedraagt € 20 individueel of € 30 per gezin.

Het postadres van het secretariaat is Leeuweringerstraat 42, 3421AD Oudewater.

Het STADSMUSEUM OUDEWATER is een museum in opbouw. Het is op 11 oktober 2014 officieel geopend door de burgemeester van Oudewater. Het museum wordt georganiseerd vanuit de Geschiedkundige Vereniging Oudewater.

Dit museum heeft in seizoen 2016 twee exposities:

“Oudewater door de eeuwen heen”

Archeologische vondsten in Oudewater

Documenten en prenten

Schilderijen van Oudewaterse schilders

Gebruiksvoorwerpen

Alles ter ondersteuning van het verhaal van de geschiedenis van onze stad.

“De IJzeren eeuw”

Industriële ontwikkelingen in Oudewater

En dan was er al de industrie rond  tabak en rond hennep . . .

Het STADSMUSEUM OUDEWATER is open elk eerste weekend van de maand op zaterdagmiddag en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur, in de periode  april tot november.  De toegang is gratis.

Tijdens deze openingsuren is ook het gehele stadhuis vrij toegankelijk ter bezichtiging.