GESCHIEDKUNDIGE VERENIGING OUDEWATER

          

Commissie meerdaagse excursies

2018 :

 

Kleine excursie zaterdag 23 juni 2018, museum Paulina Bisdom van Vliet/ De Overtuin Haastrecht

Tijdens onze vakanties bezoeken we vaak de mooiste musea en bezienswaardigheden.

Maar ook vlak bij huis kunnen we verrast worden door prachtige dingen.

Zo vinden we in Haastrecht het museum Paulina Bisdom van Vliet. Bijna honderd jaar geleden is Paulina in dat woonhuis overleden en in haar testament heeft zij bepaald dat in het huis niets mag worden veranderd.

Zo kunnen we nu een kijkje nemen in het leven van een welgestelde familie van honderd jaar geleden.

U zult versteld staan van de collectie van het museum.

Een gids zal ons rondleiden.

Het is verplicht, voor het behoud van de tapijten, overschoenen te dragen in het museum. De overschoenen worden beschikbaar gesteld door het museum. Ook grote tassen zijn niet toegestaan en kunnen veilig worden opgeslagen.  Helaas is het museum niet toegankelijk voor rollators.

We verzamelen om 13.30 uur in het museum aan Hoogstraat 166, 2851 BE Haastrecht.  Om 14.00 uur start de rondleiding.

 

Nadat we het museum hebben verlaten gaan we genieten van een kopje koffie of thee met een   gebakje bij restaurant “Het Witte Hof”. Als het weer het toelaat zitten we daar heerlijk aan de Hollandse IJssel.

 

Daar worden we opgehaald door de gids die ons zal vertellen over “de Overtuin”.

In de Overtuin is een groep enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk.

De Overtuin Bisdom van Vliet moet weer één geheel gaan vormen met het historische woonhuis (museum) van de familie Bisdom van Vliet.

Zij proberen markante elementen te herstellen en te doen terugkeren. Hierbij valt te denken aan slingerpaden, de vijvers, de bruggetjes, de grot en het theehuis.

 

De kosten voor de excursie bedragen € 14,00 voor leden en € 16,00 voor andere belangstellenden.

 

In de laatste ledenbrief heeft u al een aankondiging voor deze middagexcursie kunnen lezen.

Daarbij was ook een aanmeldingsformulier.

Er is een nieuw exemplaar bijgevoegd. (zie rubriek Nieuws)

Wij hopen op veel aanmeldingen.

 

 

Zaterdag 22 september : Grote excursie

 

 

Excursies die al hebben plaatsgevonden :

 

Oudewater, november 2017

Beste leden van de GVO,


Met deze brief willen wij U informeren over de meerdaagse buitenlandse reis.

.Met de keuze van een nieuwe bestemming hebben we nog eens goed naar de vorig jaar gehouden enquête gekeken. Omdat we meerdere keren naar Duitsland zijn geweest hebben we de focus nu  op België gericht. De keuze is gevallen op West Vlaanderen en we denken u weer een prachtige reis te kunnen aanbieden.

 

De reis staat in het historisch perspectief van de scheiding van de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden.

 

We brengen een bezoek aan West Vlaanderen, de bakermat van deze geschiedenis.

 

In vogelvlucht een indruk van het programma:

We bezoeken o.a. de plaatsen Gent en Brugge maar willen ook een dag vullend  bezoek brengen aan Ieper (Ypres) met aandacht voor WO I en we met het beluisteren van de “Last Post” de slachtoffers van de 1e WO zullen eren.

In Gent staat de binnenstad met z’n historische havengezicht en bezoek aan het stadmuseum “Het Stam” centraal en in Brugge staat o.a. een bezoek aan het  Groeningemuseum met werken van Gerard David, op het programma. Op de heenreis doen we fort Breendonk aan terwijl we op de terugreis in Zeeuws- Vlaanderen, ’t Vlasschuurke in Koewacht bezoeken. Tussen de bedrijven door hebben we gezorgd voor voldoende tijd voor u zelf en kunt u overal rustig rondkijken.

In de bijlage treft u een uitgebreide toelichting aan.

 

Onze uitvalsbasis is het Van der Valk hotel “Nazareth” net buiten Gent.

De reis organiseren we weer met de professionele medewerking van KRAS.

 

Reizen in België blijkt een wat duurdere aangelegenheid, met name de hotelkosten maken de reis duurder. Na overleg hebben we de kosten kunnen afmaken op  € 535. In dit bedrag zijn de diners, een lunch en  alle excursie en fooien begrepen. Voor een eenpersoonskamer moet u rekenen op een toeslag van € 95.

 

De excursie zal plaats vinden van dinsdag 15  t/m vrijdag 18 mei 2018

 

In verband met het bespreken van het hotel en de, vanwege de grote drukte, moeizaam verkregen optie op het aantal kamers verzoeken wij uiterlijk 27 november uw belangstelling voor deze reis kenbaar te maken. De deelname is beperkt tot maximaal 50 personen.

 

U kunt zich voor de reis opgeven bij Jaap van der Laan of het secretariaat van de GVO info@geschiedkundigeverenigingoudewater.nl

Ter bevestiging van uw deelname en de betaling aan Kras verzoeken wij u bij uw aanmelding € 125 per persoon over te maken op de rekening van de GVO  rek.nr. NL44RABO 0141 0980 82

 

Diegene die zich bij de presentatie op 13 november reeds aangemeld hebben verzoeken wij alleen  de aanbetaling te voldoen (voor 27 november)

 

Met vriendelijk groet,

De excursie-commissie

 

Gert Hoogendoorn                          tel. 0348 - 56 2600           g.a.hoogendoorn@planet.nl   

Jaap van der Laan                          tel. 0348 - 56 2516           jaapvanderlaan@wxs.nl  

Ton Spaan                                       tel. 06- 57 323 551           ton-spaan@planet.nl  

 

Belangrijk:  Deelnemers dienen een goede reis- en annuleringsverzekering te hebben. Er bestaat de mogelijkheid dat via het reisbureau te doen. Indien u dat wenst wordt u verzocht dit tijdig op te geven aan Jaap vd Laan.


Toelichting/programma kunt u vinden in de rubriek Download

 

Excursies die al hebben plaatsgevonden :

Zaterdag 17 juni 2017: kleine excursie naar Woerden. Het programma en aanmeldingsformulier kunt u vinden in de rubriek downloads. Hier kunt u ze downloaden naar uw eigen computer.

 

Zaterdag 23 september  2017: Grote excursie helaas afgelast.Maandag 8 t/m vrijdag 12 mei 2017: Meerdaagse excursie

Oudewater, november 2016

Beste leden, 

Het jaar vliegt om met alle activiteiten in en om Oudewater. 2017 gaat zich aandienen.

De reiscommissie meerdaagse excursies heeft al weer een idee voor een meerdaagse reis. Aan ons verzoek uw wensen kenbaar te maken is goed gehoor gegeven. En alle ideeën wijzen in de richting België / Luxemburg / Duitsland. We hebben deze pot gaar gekookt en denken u weer een prachtige reis te kunnen aanbieden met als thema:

 “Historische reis door de eeuwen heen”

  van de Romeinen naar de Middeleeuwen en uitkomend in de neogotische wereld van Cuypers.

 We hebben gekozen voor de periode maandag 8  t/m vrijdag 12 mei 2017

 U wordt weer bijgepraat met enkele literair hoogstaande epistels van de hand van Nettie Stoppelenburg die ons meeneemt door deze fascinerende tijd.

We nemen u mee naar het zuiden des lands en omgeving. We bezoeken o.a. de markante plaatsen Maastricht, Luik, Tongeren en Aken, maar ook een prachtige tocht door de Voerstreek en een bezoek aan enkele schilderachtige locaties staan op het programma. Bijzondere invulling krijgen de bezoeken aan Luik en Aken waar we de hele dag vertoeven en we daarbij begeleid worden door een zeer ervaren Nederlandse gids.

 De reis organiseren we weer met de professionele medewerking van KRAS want dat is ons vorig jaar erg goed bevallen We hebben de kosten kunnen bepalen op € 495,-- p.p. In dit bedrag  is heel veel inbegrepen o.a.: alle diners, 3 x lunches, gidsen, fooien en entreekosten. Bij de bezoeken worden begeleid door zeer ervaren Nederlandse gidsen.

Voor een eenpersoonskamer moet u rekenen op een toeslag van € 29.

 Deelnemers ontvangen de definitieve reisbeschrijving en moeten rekening houden met een aanbetaling van € 100,--

 In verband met het bespreken van het hotel en de verdere invulling van het programma verzoeken wij u zich vóór 15 december op te geven voor deelname. De deelname is beperkt tot maximaal 50 personen.

 U kunt uw belangstelling voor deze reis per mail kenbaar maken aan de leden van de excursiecommissie en voor degene die geen mail hebben even per telefoon. Wacht niet te lang want de belangstelling is groot.


 

Zaterdag 24 september 2016

Grote excursie naar Delft, voor leden .

 


Zaterdag 4 juni 2016:

De kleine excursie : Bezoek aan Het spiksplinternieuwe “Nieuwe Hollandse Waterliniemuseum”

(Programma rondgestuurd met ledenbrief mei 2016)

 

Buitenland excursie :

Maandag 9 tot en met vrijdag 13 mei 2016

Meerdaagse excursie naar Paderborn en omgeving (zie rubriek Nieuwsbrief)

Voor leden van de vereniging.

 

 

 

Zaterdag 27 september 2014 :

Grote excursie,  reisdoel : Amersfoort. Programma en aanmeldformulier in de rubriek downloads.

Alleen voor leden en hun introducé(e)s.

 

Buitenland reis : 5 t/m 9 mei 2014 ( zie presentatie reiscommissie bij downloads)

 

De Grote Excursie 2013

Op zaterdag 28 september is het reisdoel van onze jaarlijkse grote excursie Schouwen-Duiveland. We brengen een bezoek aan het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk, we wandelen begidst door Zierikzee en bezoeken ook daar een museum. De koffie met appeltaart en een fijne lunch worden ook geregeld. Maar daar is wel iets voor nodig

Het is in september nog volop toeristenseizoen in Zeeland. Voor onze organisatie is het wenselijk dat u zo snel mogelijk laat weten of u geïnteresseerd bent in deze excursie.

Daarom vragen wij u zich alvast aan te melden. De kosten zijn nog niet precies bekend, maar waarschijnlijk kunt u rekenen op een bedrag van om en nabij de € 50.

  

1 Juni 2013 : Kleune excursie naar Dordrecht. Een nu in Oudewater al zeer bekende oud-Dordtenaar gaat ons daar rondleiden! En een tweede bijzonderheid is dat we onderzoeken hoe we met aangepast vervoer ook minder mobiele leden mee kunnen nemen.

 

 

Excursie Kent  voorjaar 2013

 

We hebben de laatste details doorgenomen met het reisbureau Pro Travel. “Het belooft een hele mooie reis te worden” zijn de woorden van Bas onze “vaste” chauffeur die ons weer veilig langs wegen en paden zal leiden.

 

Om u alvast in te leven in de ontstaansgeschiedenis van Kent en (zuid) Engeland verwijs ik u naar onder andere naar de links:

Deze links geven u een globale indruk hoe de uiteindelijk bevolking van Engeland is ontstaan. Mocht u verder geïnteresseerd zijn linkt u dan door op verschillende trefwoorden en er gaat een wereld voor u open.

 

Engeland heeft dus een rijke historie en die kenmerkt zich in de cultuur met de fraaie bouwstijlen, landschappen, tuinen en kastelen.

Wij zullen daarvan kunnen genieten op deze rondreis door het graafschap Kent.

Voor een “beeldprogramma” verwijs ik u naar de bij de mailing gevoegde PowerPoint presentatie.

U vindt daarop ook verschillende links die u nog meer in formatie verschaffen over de te bezoeken lokaties.

 

Het programma is als volgt (surprises niet meegerekend):

 

1e dag:

We zullen deze dag vertrekken om 08:00 uur vanuit Oudewater (Arminiusplein) om aan een hele mooie reis te beginnen. Onderweg richting Calais zullen we in een leuk, sfeervol restaurant een kopje koffie met gebak nuttigen. Eenmaal bij de terminal aangekomen meld de chauffeur de bus aan, en gaat de overtocht beginnen naar Dover.

Tussen Dover en Deal brengen we een bezoek aan het mooie Walmer Castle. Vergeet daar niet de mooie aangelegde tuinen te bezoeken bij het kasteel. Er is helaas geen restaurant gevestigd bij dit kasteel, maar u kunt eventueel in de touringcar een drankje bestellen. Na het bezoek aan Walmer Castle rijden we naar ons overnachtinghotel in Dover. Het Dover Marina Hotel & Spa gelegen aan het strand.

 2e dag:

’s Morgens na het nuttigen van ons ontbijt rijden we naar een kerkje in Tudely. In dit kerkje kunt u de mooie ramen van Marc Chagall bewonderen. Na dit bezoekje rijden we verder met de touringcar naar Penshurst Place and Gardens in Kent. Onderweg nuttigen we de lunch.

( Eigen kosten )

 3e dag:

Deze dag brengen we door in Canterburry. ’s Morgens staat een bezoek aan de Kathedraal gepland en ’s middags een museum bezoek. De lunch kunt u gebruiken in het ‘’Old Weavers house’’ te Canterbury. Aansluitend rijden we naar Ramsgate voor een  bezoek aan het RAF Manston historie museum.

 4e dag:

’s Morgens houden we een koffiepauze in ‘’Star of Eagle’’ te Goudhurst en daarna rijden we door naar Royal Tunbridge Wells. Daar heeft u de gelegenheid om vrij rond te lopen door dit stadje. Daarna rijden we door om een bezoek te brengen aan “Leeds Castle” waar we een rondleiding door het kasteel en de tuinen doen

 5e dag:

Vertrek vanaf het Hotel voor de terugreis. Voordat we door rijden naar Dover stoppen we onderweg nog in het plaatsje Chilham boven op een heuvel aan de “Pelgrim’s Way”. Een van de vriendelijkste dorpjes van Kent. Het dorpsplein wordt omzoomd door Tudorhuisjes en ademt een heel aparte sfeer. Zeer bezienswaardig is het 15e eeuwse kerkje, eveneens aan het dorpsplein gelegen. De touringcar kan er niet komen, we moeten een heel klein stukje een hellende weg naar boven lopen, maar het is zeker de moeite waard. Daarna vertrekken we met de touringcar vanuit Chilham, via een snelle maar mooie route naar Dover om ons aan te melden voor de overtocht naar Calais.

 We sluiten de reis op de weg terug als gebruikelijk af met een slot diner in een etablissement in Made.

 

De excursies worden begeleid door Nederlandstalige gidsen.

   

Excursie  van de geschiedkundige vereniging  Oudewater in 2012 naar Berlijn

Dit jaar is een interessante meerdaagse geschiedkundige  excursie naar Normandie gemaakt. Gezien de positieve reacties na de excursie en de uitgesproken interesse in opvolgende excursies hebben we verkend of het mogelijk is om volgend jaar een meerdaagse excursie naar Berlijn te organiseren.

·        Waarom een geschiedkundige excursie naar Berlijn ?   

Uit de geschiedenis boeken weten we dat de geschiedenis van Berlijn teruggaat tot de dertiende eeuw. In de loop van de volgende eeuwen werd het steeds een belangrijkere stad tot tenslotte  Berlijn de hoofdstad werd van achtereenvolgens Pruisen (1701–1918), het Duitse Keizerrijk (1871–1918), de Weimarrepubliek (1919–1933) en Nazi-Duitsland (1933–1945). Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn gedurende meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van Oost-Duitsland en West-Berlijn een exclave van West-Duitsland was. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en de zetel van het parlement, de deelstaatvertegenwoordiging en het staatshoofd.

Door zowel de Duitse bezetting van Nederland als de daaropvolgende  periode van de koude  oorlog, waarbij de afbraak van de Berlijnse muur een definitief einde inluidde van deze periode, is Berlijn zeer nauw gekoppeld aan dit tijdperk van onze recente geschiedenis. In Berlijn zijn nog vele plaatsen, gebouwen en musea die aan de nazi tijd en de daaropvolgende verdeling in Oost- en West-Berlijn herinneren.

 Door een bezoek aan de historisch zeer belangrijke stad Berlijn zullen we met eigen ogen kunnen zien waar Hitler met zijn beruchte medewerkers hebben rondgelopen, waar de Nederlander van der Lubbe in 1933 de Reichstag in brand zou hebben gestoken, waar de Berlijnse muur heeft gestaan en waar het bekende checkpunt Charlie, de overgang van West- naar Oost-Berlijn zich bevond. Ook is er na de tweede wereldoorlog  een zeer indrukwekkend joods holocaust herdenkings monument aangelegd. In de stad Oranienburg op ca. 35 kilometer van Berlijn lag het  kamp Sachsenhausen wat tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp was  in nazi-Duitsland. Het werd in 1936 gebouwd door gevangenen. In Sachsenhausen hebben van 1939 tot 1945 ongeveer 200.000 mensen gevangen gezeten, over de periode van 1936 en 1939 zijn geen betrouwbare cijfers beschikbaar. Volgens de 'officiële' cijfers zijn er ca. 30.000 tot 50.000 mensen omgekomen.

In mei 1945 was Berlijn een grote ruïne door de bombardementen en gevechten van de geallieerde legers. Hierna is de stad weer helemaal opgebouwd en herinnert alleen nog Gedächtnis Kirche, vlak bij de  Kurfürstendamm, nog aan de verwoesting van de stad. Na het vallen van de muur is ook het Oost-Berlijnse stadsdeel, dat door de Russische bezetting op een typisch Oost-Europese en mistroostige  wijze was herbouwd, snel gemoderniseerd en heeft een Parijs-achtig karakter gekregen.

  

  • Korte samenvatting van het voorgestelde programma

 

1e dag: ca 08.00 uur vertrek uit Oudewater en rijden naar de omgeving van Deventer, waar de koffie pauze gehouden zal worden in een sfeervol restaurant.

Vervolgens rijden via Enschede, Hannover naar Berlijn alwaar de komende dagen overnacht wordt  in een **ibis Hotel in het centrum van Berlijn. Het Ibis Berlin Mitte (2 sterren) is populair bij toeristen. Het hotel ligt midden in Berlijn en is een ideaal vertrekpunt voor bezichtigingen en/of theaterbezoek. Of om s’ avonds nog even  te gaan stappen.

De Alexanderplatz ligt op 10 minuten loopafstand.

Het diner wordt gebruikt in een  restaurant in de omgeving. Aankomst tijd zal ca. 20.00 zijn.

 

2e dag: na het ontbijt wordt gereden naar het centrum van Berlijn al waar  o.l.v. een Nederlands sprekende gids met enkele stops het oosten van Berlijn bezocht worden.

 s’ Middags gaan we o.l.v. gidsen een bezoek brengen aan Potsdam, het slot Neues Palais en park Sanssouci .

Na dit bezoek rijden we naar het centrum van  Berlijn waar u in de gelegenheid wordt gesteld om de stad op eigen gelegenheid te bezoeken of een van de vele musea te bezoeken bijvoorbeeld Het Nieuw Joods museum of de rijksdag.

Eind van de middag zullen we weer het diner gebruiken in een goed restaurant alvorens we naar het hotel terug rijden.

 

3e dag : Na het ontbijt rijden we naar Sachsenhausen waar we een bezoek zullen brengen o.l.v. gidsen aan het concentratiekamp. Sachsenhausen werd in zomer van 1936 opgericht.

 S Middags gaat u o.l.v. een Nederlands sprekende gids met enkele stops het Westen van Berlijn bezoeken.

Diner gebruiken we in een  restaurant in het centrum van Berlijn alvorens we naar het hotel terug rijden.

 

4e dag : na het ontbijt rijden we weer terug naar Nederland.

We zullen onderweg nog  een stop maken in de prachtige stad Maagdenburg. Vervolgens rijden we met een enkele stop via Osnabruck naar een  restaurant in Nederland voor het slotdiner  waarmee de excursie wordt afgesloten.

 

  • Datum en geplande kosten

Van dinsdag 24 april t/m vrijdag 27 april 2012  per luxe touringcar van 25 à 35 personen, van Oudewater naar Berlijn.

 

De prijs voor deze prima verzorgde 4 daagse reis is inclusief verzorging op basis half pension vanaf koffie met gebak op de 1e dag, diensten gidsen Berlijn, Neues Palais en Sachsenhausen en het slot diner.

 

Het beloofd weer een mooie/interessante  excursie te worden.

Met vriendelijke groeten,

Jaap van der Laan      Kees van den Hondel 

  

 

 

 Normandie

 

 

 

 

 

 

 


   Downloads:  Type:    Size: Downloads:
Balans GVO 2017 pdf 195 Kb. 9
toelichting reis 2018 docx 774 Kb. 8
Statuten GVO nieuw pdf 943 Kb. 42
Beleidsplan GVO 2015-11 doc 64 Kb. 32
Kascontrole 2017 doc 49 Kb. 20
Begroting GVO 2018 pdf 202 Kb. 14
Resultatenrekening GVO 2017 pdf 199 Kb. 11
secretarieel jaarverslag 2017 docx 37 Kb.

· [1] ·